Aanstaande zondag 21 april zijn wij open van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand september 2013

Freerk en Froukje uit Heemskerk

Freerk en Froukje

Ze zouden best eens de oudste vaste klanten kunnen zijn van Lubbers Wonen & Slapen. Freerk en Froukje, allebei 89 jaar, vertellen nog over een tijd waarin de Heemskerkse meubelzaak nog in de kinderschoenen stond. Over jaren waarin het nog pionieren was in Heemskerk, zowel voor de jonge ondernemer in meubels als voor het Groningse paar en de meeste van hun kersverse dorpsgenoten.

Maak niet de fout de naam Froukje te verbinden aan Friesland. “Groningen”, laat ze zonder omhaal weten. Die trots is er nog altijd, maar verder zijn Freerk en Froukje door de jaren heen echte Heemskerkers geworden. “Ik ben hier in 1959 gekomen”, vertelt Freerk, die destijds zoals zovelen aan de slag ging bij Hoogovens. “Ik werkte eerst bij een carrosseriefabriek in Groningen. Bouwden we onder andere de bussen voor Beentjes & De Bruijn, waarmee ik later naar de Hoogovens ging.” Over zijn reden om vanuit het hoge noorden naar het westen te verkassen, doet Freerk niet geheimzinnig. “Bij de Hoogovens kon ik een dubbeltje per uur meer verdienen. Dat scheelde zo twintig gulden in de week. Daarvoor wilde ik wel deze kant op komen. Ik heb eerst een paar jaar in de kost gezeten in IJmuiden, daarna kon ik Froukje laten overkomen.” En zij voelde zich meteen thuis in het tuindersdorp. “Ik heb nooit last gehad van heimwee, heb me hier vanaf het begin prettig gevoeld.”

Ze waren actief ook. “We gingen altijd samen naar koersbal, hartstikke gezellig. En later de ouderengym. Dat hebben we ook altijd leuk gevonden. En de omgeving is natuurlijk veel mooier hier.” Want Freerk kwam uit Delfzijl, Froukje uit Appingedam. “Ja, van de mooie hangende keukens boven het water. Maar verder is daar niet veel te doen.” Als Heemskerkers vonden ze al snel de weg naar Lubbers Wonen & Slapen. “We woonden hier net”, weet Freerk nog. “Toen stonden we al in de winkel, op zoek naar mooie meubels. Sindsdien zijn we er altijd terug gekomen. Toevallig hadden we het daar laatst nog over. Dat we al zo lang bij Lubbers komen, is niet vreemd, stelden we vast. Wat we kochten was altijd goed. Nooit wat er iets op aan te merken.”

In hun voorkeur voor Lubbers stonden Freerk en Froukje niet alleen. Hun kinderen namen de liefde moeiteloos over. Froukje: “Onze zoon en dochter wonen in Beverwijk, maar hun meubels komen bij Lubbers Wonen & Slapen vandaan. Ze weten niet beter.”

Ze doen hun verhaal vanuit twee riante relaxfauteuils, de nieuwste aankopen van Freerk en Froukje. “In de oude stoelen zat ze nooit lekker”, vertelt Freerk. “Vervolgens zagen we deze bij Lubbers staan. Ze zijn niet alleen prachtig, maar vanaf de eerste minuut zit Froukje er ook heerlijk in. Ze heeft nog nooit zo’n prettige stoel gehad en heeft nu ook geen last meer van haar rug.”

Froukje wijst op de twee andere stoelen in de kamer. “Die worden ook vervangen. Binnenkort komen er nog twee fauteuils bij, die zijn al besteld.”
Maar eerst viel er nog iets te vieren in huize Windt. Het paar was onlangs 62 jaar getrouwd, een bijzondere mijlpaal. Freerk, zachtjes maar beslist: “En we zijn nog net zo gek op elkaar als de dag dat we elkaar ontmoetten. Dat is toch prachtig?”