Eerstvolgende koopzondag: 12 mei a.s. van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand april 2017

Simon en Marijke uit Heemskerk

Simon en Marijke

Natuurlijk kun je best bekend zijn in je dorp of stad. Meerdere redenen voor te bedenken. Maar een kapper, die kent bijna iedereen wel. Zeker als je dat vak jarenlang hebt uitgeoefend. Niet zo gek dat je Simon en Marijke eenvoudig kunt scharen onder de 'bekende Heemskerkers'. Niet dat het ze daar ooit om te doen was. De liefde voor het kappersvak is altijd de drijfveer geweest.

De kapsalon van Zonneveld Coiffures is een begrip in het dorp. Da's niet zo heel gek als je nagaat dat de zaak al ruim honderd jaar bestaat. Een prachtig familiebedrijf, gestart door de overgrootvader van Simon en al toe aan de vijfde generatie. Simon (73) en Marijke (72) hebben de zaak inmiddels overgedaan aan hun kinderen Wilfred en Maureen. "Dat je zoon en dochter dat nu samen kunnen doen, dat is wel heel mooi", vinden ze beide.

Maar met het overdoen van de zaak is de liefde voor het werk nauwelijks bekoeld. Integendeel. "Het is een prachtvak", zegt Simon nog altijd vol passie. "Mooiste is dat je gewoon werkt met mensen. Elke dag is anders." En de kapsalon als praatkamer van het dorp, daar heeft Simon zijn eigen kijk op. "Natuurlijk hoor je veel in de salon. Maar een goede kapper heeft zelf nooit een nieuwtje. Dan houd je het lang vol."

Ze hielden de zaken ook altijd strikt gescheiden. De salon was voor het werk, thuis was thuis. "Er werd aan tafel ook nooit gesproken over planning, over vrije dagen of zo", vertelt Marijke. "Dan werd er altijd meteen gezegd: "dat is werk, dat bepraten we wel in de salon". Moet ook wel, anders ben je ook binnen het gezin dag en nacht met de zaak bezig."

Ze zijn trots op de manier waarop Wilfred en Maureen nu de zaak runnen. "We zijn er alweer zeventien jaar uit", stelt Simon. "Vonden dat het tijd was om de jeugd een kans te gunnen. En als we zien hoe ze het doen, dan zijn we inderdaad heel trots."

Nu is er tijd voor andere dingen. Simon en Marijke zijn fervent golfers geworden. Marijke: "We begonnen in Heiloo, omdat er bij de Heemskerkse een wachtlijst was. Maar inmiddels zijn we daar toch lid, en met heel veel plezier. We spelen nu zeker een keer of drie per week. Heerlijk." Simon is behoorlijk actief bij de club. "Ik zit in een aantal commissies, onder andere de wedstrijdcommissie en de sponsorcommissie. Leuk om te doen. Het gezelligste? Da's toch wel de negentiende hole, het clubhuis."

Thuis hebben ze altijd iets gehad met Lubbers Wonen & Slapen. Ondernemers, net als zijzelf, stelt Simon. "Toen we gingen trouwen 51 jaar geleden kochten we onze spullen al bij de oude Lubbers, in de Beethovenstraat. Sindsdien zijn we ze altijd trouw gebleven. Ik ben er ook erg voor als Heemskerker in Heemskerk te kopen. Als het er is, en als het goed is, waarom niet?"

Ze hebben net een nieuwe bank, maar dat is absoluut niet het enige. Marijke, lachend: "Als je hier Lubbers Wonen & Slapen roept, valt echt alles van de kant."