Aanstaande zondag 21 april zijn wij open van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand juni 2017

René en Anne-Marie uit Abidjan

René en Anne-Marie

Er is wat haast geboden als we René, zijn vrouw Anne-Marie en zoon Max willen voorstellen als klant van de maand. Het grootste deel van het jaar wonen ze namelijk in het buitenland, en nu zijn ze toevallig een paar dagen in Nederland. "Vakantie, beetje werk, en vooral familie bezoeken", legt René (46) uit.

Alle andere dagen wonen ze over de grens. En niet zo'n beetje ook. In Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Ingeklemd tussen Liberia en Ghana, in het volle Afrikaanse leven dus. René lacht. "Inmiddels zit ik daar al ruim twintig jaar en dat was helemaal niet de bedoeling. Ik werkte voor een bedrijf uit Amsterdam dat in cacao deed en ik zou daar eigenlijk alleen maar naartoe gaan voor een project van zes maanden. Het is uit de hand gelopen, zullen we maar zeggen."

In Afrika vond hij niet alleen werk, maar ook het geluk. Hij is inmiddels alweer lang samen met de Ivoriaanse Anne-Marie Gauze (45) en samen hebben ze hun zoon Max (14). "Wonen in Abidjan is heerlijk", stelt René. "Het is een miljoenenstad, vlak aan zee. Modern, levendig en met zo'n vijf miljoen inwoners. Bovendien is Ivoorkust inmiddels economisch een vrij sterk land." Dat was niet altijd zo. "Er heeft een burgeroorlog gewoed, dat klopt. Maar die is in 2011 ten einde gekomen en daarna is de opbouw begonnen."

René komt oorspronkelijk uit Broek in Waterland, toch heel iets anders. Maar hij groeide vooral op in Beverwijk, waar hij nu nog steeds een appartement heeft. "Hier zit ook nog steeds mijn familie, wonen vrienden. Daarom is het goed af en toe eens terug te komen."

Maar zijn leven speelt zich inmiddels toch af in Ivoorkust. Daar had hij aanvankelijk wel de grootste moeite met de taal. "Ze spreken er Frans en dat is toch niet heel makkelijk. Inmiddels gaat het natuurlijk wel goed, maar toch moet ik me bij vergaderingen enorm concentreren om het allemaal te kunnen volgen."

En het Afrikaanse leven? "Prima", zegt hij volmondig. "De temperatuur is natuurlijk lekker. Nu is het er zo'n 32 graden. En minder regels, minder bekrompen. Op dat gebied zie ik het verschil eigenlijk elk jaar groter worden. Qua levensstijl is het eigenlijk niet te vergelijken. Wonen in Afrika is leuk, en de Ivorianen houden van een feestje."

Hij had inmiddels meerdere werkgevers, maar René heeft zich eigenlijk altijd bezig gehouden met export. Ook nu. "Ik werk voor een Frans bedrijf, doe de logistiek als het gaat om de export van zaken als cacao, koffie, rubber, bananen. Dat gaat allemaal over zee."

Over zee kwam er ook iets terug, namelijk het bed dat zorgde voor één van de mooise logistieke operaties van Lubbers Wonen & Slapen. René kocht er een heerlijk bed. "Die hebben ze dan niet echt in Ivoorkust. Daarom ging ik naar Lubbers Wonen & Slapen." Maar hoe krijg je zo'n bed in Ivoorkust? Daar was een oplossing voor. Lubbers zorgde voor het transport naar de haven van Rotterdam, René zorgde daar voor een boot. "Na ruim drie maanden op zee kwam mijn bed keurig in Abidjan. Da's toch geweldig?"