Eerstvolgende koopzondag: 12 mei a.s. van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand februari 2017

Kees en Anita uit IJmuiden

Kees en Anita

Boven aan de trap wacht een verrassing. Een grote woonkamer met aan de andere kant van het raam een nog veel groter dakterras. Het is de IJmuidense bovenwoning van Kees en Anita. Die behoorde jarenlang toe aan de moeder van Kees, maar uiteindelijk kwam de sleutel dus terecht bij haar zoon.

Het zag er, zegt Kees (48), wel anders uit destijds. "Het is bijna niet voor te stellen, maar op dat dakterras was een heuse vijver gemaakt. En geen kleintje ook. Toen we erin trokken is de vijver weggehaald. De aannemer was stomverbaasd toen hij die vijver zag. Snapte niet dat het dak dat heeft gehouden."

Nu woont hij er heerlijk met Anita (52). Zoon Lex (22) is al de deur uit. "Hij studeert in Rotterdam", vertelt Anita. "International Business & Entrepeneurship. Ja, een hele titel. En onze jongste zoon Lex (17) gaat naar het martitiem college."

Zelf komt ze uit Portugal. Geboren aan de Algarve. Duizenden Nederlanders gaan jaarlijks die kant op om te genieten van de zon, maar de ouders van Anita verhuisden naar IJmuiden toen ze twee jaar was. "Ik ben hier dus gewoon opgegroeid. Voel me ook echt IJmuidens. Kees is wel een echte IJmuidenaar. Geboren en getogen."

Kees voetbalde dan ook bij Stormvogels, zoals het hoort. Heeft mooie verhalen over gouden tijden. "Prachtig elftal hadden we in die jaren, met grote namen uit de clubhistorie." Hij haalt een krant tevoorschijn, waaruit biijkt dat de appel niet ver van de boom valt. "Kijk, da's Stijn", zegt hij niet zonder trots, wijzend op een bijna paginagrote foto.

In de sfeervolle woonkamer staat sinds kort een nieuw bankstel, aageschaft bij Lubbers Wonen & Slapen. "Een paar jaar terug kochten we er al eens een tafel en nog wel meer spullen", zegt Anita. Hoe ze eigenlijk als IJmuidenaren precies terechtkwamen in Heemskerk durft ze niet te zeggen. "Ik weet het eigenlijk niet. Het is begonnen met die tafel. We vonden de service goed, en de keuze in de winkel was groot. We zijn er al een paar keer goed geslaagd en toen we nu een nieuwe bank nodig hadden is dat opnieuw gelukt."

Anita is al 23 jaar actief als pedicure. "Leuk werk. Ik kom bij de mensen thuis, maar alleen in IJmuiden, anders wordt het te gek." Kees werkt bij KLM. Doet de planning van de vliegtuigbelading. Mooi vak, maar druk, zegt hij. "Rustige tijden kennen we niet meer. Vroeger kon ik de mensen nog wel eens naar binnen sturen voor een pauze, nu komt het ene vliegtuig na het andere binnen."

Die kennis van laden kwam misschien wel van pas bij het bezorgen van de bank van Lubbers Wonen & Slapen. Want gewoon de trap op, dat ging even niet. "Werd een prachtige oplossing voor bedacht", zegt hij met een lach. "De bank werd over het dakterras naar binnen gebracht. Ja, dat hebben ze geweldig geregeld."