Eerstvolgende koopzondag: 12 mei a.s. van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand januari 2017

Bertus en Tineke uit Heemskerk

Bertus en Tineke

Wel eens een ijsje gegeten in Heemskerk? Dan komen de gezichten van Bertus en Tineke je zeker bekend voor. Al jaren werken ze elke zomer hard om de klanten heerlijk ijs te bezorgen in hun zaak Marx O'Larry's. Weinig Heemskerkers die daar op een warme zomerdag niet even langs gaan.

Bertus (60) en Tineke (64) lachen. Ze weten het. Bijna overal waar ze zelf ook gaan, zien ze bekende gezichten. Kan ook niet anders, stelt Tineke. "we hebben de zaak inmiddels alweer zestien jaar. Ja, echt. We zijn in 1999 begonnen. Dat gaat zo verschrikkelijk hard."

Tineke doet de winkel en de boekhouding, Bertus is de man van het ijs. "Dat wordt bij ons ambachtelijk bereidt en van hieruit ook nog aan de zaken in Beverwijk, Castricum en Assendelft geleverd." Hij lacht. "Mensen zeggen wel eens dat het ijs in een andere zaak anders smaakt, maar dat is dus echt niet zo. Alles komt bij ons vandaan."

Hij is een echte horecaman. Groeide op in Harderwijk, waar hij van alles deed. Verkocht souvenirs, patat, vis en ja, ook ijs. "Maar het echte ijs, daar ben ik pas later ingerold." Komt door Tineke. Of beter gezegd, haar broer Joop. "Die begon ermee, twintig jaar terug", vertelt ze. "Later hebben wij dat overgenomen."

De zomers zijn lang en hectisch, en de twee genieten nu even van hun rust. "Voor het eerst dat we echt helemaal niets doen", verzucht Tineke. Daar waren ze ook wel aan toe, want door domme pech was de zomer nog een stuk zwaarder dan normaal. Terwijl er in de ijssalon druk werd gewerkt, kwam in de naastgelegen woning ineens het water door het plafond. Tineke: "Het was echt heel erg. Overal kwam water naar beneden. We hadden geen idee meer wat we moesten doen."

Terwijl ze eigenlijk pas net klaar waren om het huis weer helemaal in topconditie te brengen, ging binnen een paar uur zo'n beetje van alles verloren. "We hadden de hele kamer vol staan met lege ijsbakken om het water op te vangen en zo in ieder geval de vloer te beschermen", vertelt Bertus. "Dat is gelukt, want die is uiteindelijk in tact gebleven. Verder was het een puinhoop. Er kwamen mensen om de schade te bekijken en anderhalf uur later waren ze al aan het slopen. Plafond, houtdelen, alles moest vervangen worden."

En dat in augustus, terwijl het weer eindelijk goed werd en de drukste tijd moest aanbreken. De oorzaak bleek minimaal: de terugslagmeter in de cv-ketel. Tineke grabbelt in een la. "Ik heb hem bewaard, dat ding. Hier, het stelt niets voor."

Enig voordeel is dat ze er inmiddels opnieuw piekfijn bij zitten. Inclusief nieuwe salontafel en nieuw dressoir van Lubbers Wonen & Slapen. "We zijn daar echt fijn geslaagd. Ik wist meteen dat dit onze nieuwe tafeltjes waren. Ze hebben sowieso heel veel keuze bij Lubbers Wonen & Slapen." Bertus vult haar aan: "We vinden het ook mooi om te kunnen kopen bij andere Heemskerkse ondernemers, al moeten ze natuurlijk wel iets hebben dat naar je zin is. Maar dat was geen probleem."