Eerstvolgende koopzondag: 16 mei a.s. van 12:00 tot 17:00 uur
WIJ ZIJN OPEN OP AFSPRAAK

Klant van de maand maart 2021

Lida en Jos uit Heemskerk

Lida en Jos

Dat waren nog eens winters...

Voor onze ‘Klant van de maand’ rubriek zijn we dit keer op de koffie geweest bij Lida en Jos Niesten uit Heemskerk en we zouden zeggen, ga er maar eens goed voor zitten, want dit gezellige stel heeft een mooi verhaal te vertellen!

Jos Niesten, ja, waar kennen we hem toch van? Om het geheugen op te frissen, gaan we even terug naar het jaar 1985. In februari van dat jaar hadden we een hele strenge winter met lange tijd vorst en sneeuw en na 22 jaar kwamen eindelijk weer de verlossende Friese woorden: ‘it sil heve’, oftewel: ‘het gaat gebeuren’!

Op 21 februari van dat jaar werd de 13e Elfstedentocht gereden. Jos was één van de favorieten die heel vroeg op die donderdagochtend van start ging. Evert van Bethem heeft uiteindelijk de tocht der tochten gewonnen, maar met een derde plaats kijken we hier met gepaste trots naar onze plaatsgenoot.

Jos is oorspronkelijk afkomstig uit Beverwijk, maar is door zijn huwelijk met Lida in Heemskerk gaan wonen en zijn ze gestart met hun agrarisch bedrijf. Eerst waren dat groente en bloemen, maar vanaf 1990 zijn ze zich louter en alleen gaan richten op paprika’s. Per jaar werden er zo’n 5 miljoen paprika’s verstuurd over de hele wereld. Bijzonder was dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruikten; alleen lieveheersbeestjes tegen de luis en sluipwespen tegen spint. De paprika’s werden alleen geteeld in de groene en rode versie; voor de gele en oranje varianten zijn hele andere processen nodig, vertelt Jos.

Niet alleen de paprika’s gingen de hele wereld over, ook Jos. Door het schaatsen heeft hij een groot deel van de wereld gezien. Als het lukte ging Lida ook graag mee. Zo heeft hij samen met de familie Van der Valk een schaatswedstrijd georganiseerd in Canada waarvoor 250 mensen per jumbojet werden overgevlogen. Hiervoor was wel 2 jaar voorbereiding nodig en werden ze hartelijk ontvangen bij Elfstedentochtwinnaar, Evert van Benthem, die boer is in Canada.

Nog een momentje van fame om te vermelden is het wereldrecord dat hij heeft verbroken in Inzell (Oostenrijk); toen schaatste hij 37 kilometer, 634 meter in 1 uur; een top prestatie!

Als kers op de taart werd ter ere van het honderdjarig bestaan van de ijsclub Begijn en Doarpsbelang Earnewâld een beeld gemaakt van de drie marathonschaatsers: Jeen Wester, Hilbert van der Duim en Jos Niesten. Dit beeld is geplaatst in het water in het Friese Earnewâld.

Jos is inmiddels 75 jaar (net geworden) en Lida is 71 jaar. Samen hebben ze 3 kinderen: Linda, Jan en Jos en 6 kleinkinderen in de leeftijd van 1,5 jaar t/m 17 jaar. ‘Vooral de pubers zijn ook echt aan het puberen’, zegt Jos met een lach. Ze wonen allemaal dichtbij en komen nu in coronatijd in plukjes langs bij hun (groot)ouders.

Jos is helaas wel laatst positief getest op corona, maar gelukkig had hij hiervan geen klachten. Dat zal ook wel te maken hebben met zijn sportverleden en zijn goede gezondheid. Nog steeds zijn ze super actief; normaal gesproken schaatsen ze nog twee keer in de week op de Kennemer ijsbaan in Haarlem (maar nu even niet), mountainbiken ze zo’n 3 keer in de week, wandelen veel en als het even kan gaan ze met de fiets op vakantie. Na een fietsvakantie naar onder andere Lourdes en Polen, kunnen ze niet wachten om weer op de fiets te stappen en dit keer richting Duitsland.

De familiewoning is inmiddels overgegaan naar zoon Jan en zijn gezin. Achter op het erf is in no-time een ruime woning in twee delen neergezet voor Jos en Lida en daarmee zijn ze heel tevreden. Bij ons hebben ze diverse meubelen voor hun woon- en slaapkamer gekocht.

Wij wensen Jos en Lida nog vele gezonde, actieve jaren en hopelijk snel weer op de fiets voor een nieuw avontuur!