Aanstaande zondag 24 maart zijn wij open van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand mei 2018

Gré Castricum uit Heemskerk

Gré Castricum

De verf is nog maar nauwelijks opgedroogd in de knusse woning van Gré Castricum. Ze is nog niet zo lang geleden negentig jaar geworden, maar woont nog altijd op zichzelf. Sinds een paar maanden in Westerheem. Tot dan woonde ze veertig jaar lang in Beverwijk. "In de Beukenstraat. Mooie buurt, had ik het erg naar mijn zin. Ik was de bewoonster die daar inmiddels het langste woonde, maar de woningen werden gerenoveerd en daarom moest ik wat anders. Nu heb ik het fijn hier."

Ze vertelt haar verhaal terwijl ze zich heeft genesteld in het hoekje van de bank, die een ware blikvanger is in de woonkamer. Ze ontdekten de ruime driezitter tijdens de afgelopen feestdagen, vertellen haar dochters Jolanda (56), Connie (55) en Hildegard (50). "Tijdens de kerstmarkt zagen we de bank in de etalage bij Lubbers Wonen & Slapen. Even later zaten we zelf in de etalage, op die bank. Bakje koffie erbij, een paar kleurstalen. Binnen een uurtje was het bekeken."

Ze vond er ook nog een bijpassende poef, die nu gesierd wordt door prachtige trouwfoto’s. Daarmee was het interieur van Gré weer helemaal rond. Ook tot tevredenheid van de jongste kleindochter Cleo (15), die naast haar oma zit. "Zit lekker hoor", zegt ze lachend.

"Cleo is één van mijn zes kleinkinderen. De oudste is 24, en zij is de jongste", vertelt Gré. Haar dochters schieten in de lach. "Meer zullen het er niet worden ook hoor", stellen ze vast.

Gré komt oorspronkelijk uit Akersloot. Tot ze op haar 33e trouwde en verhuisde naar een flat in Beverwijk. "Die staat er al niet meer", weet ze. "Afgebroken." Maar na bijna zestig jaar in de aardbeienstad voelt ze zich wel een Beverwijkse.

Haar dochters wonen alle drie in Broekpolder. De ene in Beverwijk, de andere in Heemskerk. Maar wel lekker dicht bij elkaar. "Ik kom er regelmatig hoor", zegt Gré. "Iedere week ga ik bij ze eten. De ene keer hier, de andere keer daar. Maar wel altijd heel gezellig."

Ze verveelt zich zelden, heeft altijd wel iets te doen. Of haar boekje met cryptogrammen moet vol zijn. "Want dat vind ik toch één van de leukste dingen om te doen. Moet ik toch altijd flink bij nadenken en daar blijf ik goed helder van. Dat is zó lekker. Elke week gaat er wel een boekje doorheen. En dan komen er wel eens mensen die zeggen dat ze dat echt niet kunnen, die cryptogrammen. Veel te moeilijk. Maar ik heb het zelf ook moeten leren."