Eerstvolgende koopzondag: 14 februari a.s. van 12:00 tot 17:00 uur

Klant van de maand april 2019

Frans en Loes uit Beverwijk

Frans en Loes

Soms tref je mensen die zó verweven zijn in de gemeenschap dat je het gevoel hebt dat iederéén ze moet kennen. Bij Frans en Loes is dat zeker zo. Alleen hun namen al doen allerlei belletjes rinkelen. En terecht, zo blijkt al snel. "De naam Schram ís Beverwijk", stelt Frans treffend.

Frans (66) en Loes (62) zijn echte Beverwijkers, ook al werd Loes dan geboren in IJmuiden. "Maar ik heb eigenlijk mijn hele leven in Beverwijk gewoond", zegt ze snel.

Ze zijn al iets meer dan veertig jaar getrouwd. Vierden vorig jaar dat bijzondere feest, waaraan een speciaal kussen in de kamer nog herinnert. 'Mr. and Mrs. Schram Since 1978' staat erop te lezen. "We vierden het feest in Waterakkers", vertelt Loes. "Half oktober en het was de laatste echt mooie dag van het jaar. Iedereen zat buiten. Zo mooi."

Een deel van de gulle giften hebben ze omgezet in meubels van Lubbers Wonen & Slapen. "Mijn ouders kwamen daar vroeger al", stelt Frans. "Als Beverwijker kon je toen terecht bij Bleeker-De Groot in de wijk, of bij Lubbers in Heemskerk. De oude meneer Lubbers kwam al bij ons thuis als er meubels gekocht moesten worden."

Zelf wonen ze eigenlijk net zo ver van centrum Beverwijk als van centrum Heemskerk. "Dan is Heemskerk wel gezellig", vindt Loes. "Een leuke kern, een gezellige markt. We komen er graag. En dan loop je ook zo even langs bij Lubbers Wonen & Slapen, en soms ook even naar binnen." Het laatste bezoek leverde een nieuw bank, salontafel en twee fauteuils op. "Ze hebben zulke leuke meubels. Maar ook voor de accessoires ga ik graag even langs."

Hun sociale leven speelt zich voor een groot deel wél af in Beverwijk. Frans is al bijna een mensenleven lang verslingerd aan tafeltennis, speelde ook jarenlang in het eerste team van het plaatselijke Rapidity. "Ik tafeltennis nu al 55 jaar", becijfert Frans. "Tot nu toe dan", voegt hij er aan toe. Want Frans is nog lang niet klaar met zijn sport. "En ik tennis ook al 52 jaar. Daarnaast ben ik betrokken bij voetbalclub DEM, die ooit ook door de familie Schram werd opgericht."

Loes is minstens net zo actief. Tafeltennissen doet ze niet meer. "Wel Tai chi, da's wat minder explosief. Verder fietsen we veel en zing ik ook nog in twee koren, waaronder Songs For You. Vind ik heerlijk om te doen."

En dan is er sinds kort nog veel meer tijd te besteden. Frans is net met pensioen, na bijna vijftig jaar bij KLM te hebben gewerkt. "Maar nu is het mooi geweest." Loes stond lang in de winkels van Kreymborg en Hij aan de Breestraat. Dat doet ze niet meer sinds ze hun kinderen Youp (28) en Eline (26) adopteerden uit Sri Lanka. "Nu werk ik nog wat dagen als gezinshulp. De andere dagen wil ik vooral genieten samen met Frans. Leuke dingen doen."